Leven met het water

Vlaardingen ligt ver onder zeespiegel. Voor de bewustwording voor het leven in de delta en daarmee het leven onder water werkten we met KADE40 en kunstenaar Charlotte van Otterloo samen aan een speels kunstwerk waarmee de hoogte van de waterstanden werd gevisualiseerd.

Het eindresultaat is een fictief ontwerp voor een stad die boven de waterspiegel dobbert. Maar in het werk staat vooral centraal hoe de kinderen van Vlaardingen de toekomst met het water voor zich zien. 

Aanpak

In een workshop in het Uitvinderslab, een atelier van KITE, zijn kinderen aan de slag gegaan onder begeleiding van onze vakdocenten en kunstenaar Charlotte. De toekomstvraag Hoe kan je leven met dat water? stond centraal in de workshop. Zet je een hele lange snorkel op aan de eettafel, wordt Vlaardingen een drijvend eiland of bind je de stad achter een raket en verplaats je naar de maan?

In de workshop werden verschillende technieken gecombineerd. Na een aantal schetsen om de eerste ideeën op papier te krijgen, werd er ruimtelijk gewerkt aan een diorama in een Verderkijkdoos. Om zichzelf onderdeel te maken van het toekomstbeeld maakten ze foto’s voor een green-screen die direct geprint werden. De achtergronden in de Verderkijkdoos zijn iPads. Passend bij de gemaakte diorama’s werden onderwater video’s gezocht die het geheel compleet maakten. 

In de uiteindelijk gemaakte stad op palen zijn de ideeën van de jonge toekomstdenkers achter de ramen terug te zien.

Op 5 oktober werd het werk Leven met Water onthuld in District U in Vlaardingen. Het werk is hier de komende twee jaar te zien. Vanaf het eerste concept, selectie van de kunstenaar en de uiteindelijke co-creatie met de kinderen was KITE de partner.

Co-creatie in een KITE-atelier

De ateliers van KITE zijn zeer geschikt voor co-creaties. Naast vakkundige begeleiding zijn er veel materialen en technieken aanwezig waarmee er verschillende ontwerpprocessen gestart kunnen worden. Voor zowel jonge kinderen, zoals bij het kunstwerk Leven onder Water, maar ook met een oudere doelgroep. Daarnaast hebben de ateliers van KITE een achterban met enthousiaste fans, van 4 tot 14 jaar, die graag meewerken aan inspirerende ontwerpvragen. 

Wil je ook een co-creatie starten met de ontwerpers van morgen, maar geen idee hoe en waar te beginnen? Laten we samen kijken wat er mogelijk is.

Soortgelijke projecten

TU Delft

Highlight Delft 23-24

Educatieprogramma voor een community-kunstwerk door de jongeren van Delft