MAKE

Een eigen geïnitieerd project  over empowerment, jezelf ontdekken, gelijkgestemden vinden, de lokale ontwerppraktijk en kennis maken met creatief ondernemerschap. Wat motiveert en inspireert jou om te maken? Het project vond plaats in het Uitvinderslab in Vlaardingen.

Aanpak

Tijdens MAKE werkten jongeren tussen de 14 en 20 jaar samen met lokale professionele ontwerpers en makers aan een eigen productenlijn. In een intensief proces van zes weken, met bijeenkomsten van twee uur, werden de jonge deelnemers uitgedaagd nieuwe wegen en vooral zichzelf te ontdekken.

Binnen het proces kregen zij houvast en steun van een vakdocent van KITE. Deze coach daagde ze uit, leerde ze nieuwe technieken, keek per deelnemer wat er nodig was en zoekt hier de juiste toepassingen bij. Aan het einde van het proces werden de werken verkocht in een pop-up winkel waar de jonge makers een deel kregen van de opbrengst.

Het project was mogelijk door steun van het VSB Fonds, KADE40 en de Gemeente Vlaardingen.

De ontwerpers

Dankzij een reeks zeer betrokken Vlaardingse ontwerpers is MAKE een waardevol project gebleken voor Vlaardingse jongeren. De ontwerpers waren:

Martijntje Cornelia
Ontwerper en kunstenaar met suikerspin. Ze deelden haar inspiratie en liet de jongeren werken met suikerspin.

Annemei Kalden
Tassenontwerpster. Ze inspireerde de jongeren te werken met leer en draagbare producten te maken.

Linda Zwart
Ontwerpster van plantjes van stof met een duidelijk verhaal over hoe de producten tot stand zijn gekomen en haar experimenten.

Lotte Vermaat
Meubelstoffeerder van designmeubelen. Lotte ging met de jongeren aan de slag met stof, kleur en structuur en achter de zware naaimachines van de Stoffeerclub.

De ontwerper en de vakdocent

Ontwerpers kunnen als geen ander het probleemoplossend vermogen van de kinderen activeren wat bijdraagt aan het weerbaar en veerkrachtig maken van de deelnemers voor de toekomst. Maar niet elke ontwerper is goed om een groep kinderen in een proces mee te nemen en ze op hun eigen niveau en op hun eigen manier aan te spreken. Hiervoor is het zeer belangrijk dat de kinderen de begeleiding krijgen van een kunstvakdocent.

Een vakdocent weet alles wat er mogelijk en – niet onbelangrijk – haalbaar is. De vakdocent heeft de juiste didactische kennis om kinderen echt te activeren en te bevragen. De ontwerpers zijn er voor inspiratie. De vakdocenten zijn er om het verhaal aan te laten sluiten en te vertalen naar het juiste niveau voor de kinderen.

Door deze manier van werken binnen MAKE kon iedereen op zijn talenten aangesproken worden, de deelnemers, de ontwerpers en de vakdocenten.

Soortgelijke projecten

Eigen initiatief

De Limonadefabriek

Bouwen aan een waterzuiverende limonadefabriek voor een eigen ontworpen flesje limonade

Eigen initiatief

Kunst in de klas

Kunstopdrachten voor hedendaagse makers om kunst het klaslokaal in te brengen