Kunst in de klas

Binnen verschillende cultuur- en W&T-menu’s in regio Rijnmond verzorgt KITE lessen. In de kleuterklassen brengen we kunst heel dichtbij de leerlingen door hedendaagse kunstenaars werken te laten maken voor in de klas. Door zelf kunst te onderzoeken, te maken en je te verwonderen zijn de lessen fantastische belevingen voor de jongste makers.

Magische Magneten: Charlotte van Otterloo

De installaties voor in de klas zijn gemaakt door kunstenaar Charlotte van Otterloo. Charlotte van Otterloo is een breed georiënteerd Rotterdamse maker. De rode draad in haar werk is de parallelle fantasiewereld waarin zij je meeneemt, een wereld die zowel jong als oud aanspreekt. Haar laagdrempelige installaties voeren het publiek even mee naar een ervaring buiten hun normale uitgesleten paadjes.

Onderzoekend leren op het snijvlak van kunst en technologie

De workshop bij de kunstwerken is een introductie van werken op het snijvlak van kunst en technologie. Deze installaties dagen uit om op een speelse en laagdrempelige manier kennis met magnetisme te maken. In veel van de nieuwe technologie die we gebruiken worden nog steeds magneten gebruikt. De elektromagneet werd in 1820 al ontdekt, maar is nog steeds terug te vinden in een wasmachine, een roltrap of in de harde schijf van je computer.

Na het onderzoeken maken de kleuters in het maak-gedeelte van de workshop een eigen wereld en gaan ze als echte kunstenaars aan het werk. Met behulp van magneten, voorwerpen van ijzer, verf en natuurproducten bouwen de leerlingen een eigen planeet.

KCR Cultuurtraject: Codesafari

Cultuurtraject Rotterdam is een avontuurlijke rondreis voor leerlingen uit het primair, speciaal en voortgezet onderwijs langs de culturele instellingen van Rotterdam. Het is een fantastische manier om kennis te maken met alle kunstdisciplines. KITE biedt in het cultuurtraject lessen aan voor groep 1-2 en groep 7-8.

Schoolbestuur Nestas

Binnen de volledige Nestas Scholengroep in Dordrecht krijgt elke leerling jaarlijks W&T-activiteiten. Van mediawijsheid, robotica tot techniek en speciale bedrijfsbezoeken. Onze creatieve lessen zijn in de onderbouw onderdeel van dit unieke programma. Leerlingen ontdekken in de workshops licht, reflectie, slimme kleding en ontwerpen interactieve posters met geleidende verf.

Cultuurmenu Papendrecht

Het Cultuurmenu Papendrecht is voor alle basisscholen én het speciaal onderwijs in Papendrecht de plek voor actueel aanbod binnen cultuureducatie. Cultuurmenu Papendrecht zet in op leren over, door én met cultuur. Binnen het cultuurmenu verzorgen we activiteiten in groep 3 en 4 waarbij de scholen in aanraking komen met werken op het snijvlak van kunst en technologie. In de lessen worden thema’s van de scholen verwerkt.

Uit evaluatie van een Nestas-les in groep 1/2 in Dordrecht
Wat een ontzettend leuke les. We hebben nieuwe dingen geleerd en hebben zelf nog een dia mogen maken. De kinderen hebben het erg leuk gehad en dat was mede door de betrokken docenten. Complimenten. Echt een aanrader.

Lidi Bus

Tijdens MAKE werkten jongeren tussen de 14 en 20 jaar samen met lokale professionele ontwerpers
en makers aan een eigen productenlijn. In een intensief proces van zes weken, met bijeenkomsten
van twee uur, werden de jonge deelnemers uitgedaagd nieuwe wegen en vooral zichzelf te ontdekken.

Binnen het proces kregen zij houvast en steun van een vakdocent van KITE. Deze coach daagde ze uit, leerde ze nieuwe technieken, keek per deelnemer wat er nodig was en zoekt hier de juiste toepassingen bij. Aan het einde van het proces werden de werken verkocht in een pop-up winkel waar de jonge
makers een deel kregen van de opbrengst.

MAKE gaat over empowerment, jezelf ontdekken gelijkgestemden vinden, de lokale ontwerppraktijk
ontdekken en kennis maken met creatief ondernemerschap. MAKE gaat niet over het mooiste product maken of het kopiëren van een inspirerende ontwerper. Het gaat om wat jou motiveert, wat jij zou willen maken.

Soortgelijke projecten

Eigen initiatief

De Limonadefabriek

Bouwen aan een waterzuiverende limonadefabriek voor een eigen ontworpen flesje limonade

Eigen initiatief

MAKE

Ontwerpen en maken van een eigen productenlijn met professionele ontwerpers