De Limonadefabriek

Personeel gezocht! Kan jij de limonadefabriek weer up-and-running krijgen? De Limonadefabriek is een activiteit gericht op onderzoekend en ontwerpend leren waarbij spelenderwijs het probleemoplossend vermogen op de proef wordt gesteld.

Hoe bouw je een limonadefabriek?

Er is een groot probleem, de Limonadefabriek heeft een personeelstekort en daarnaast alleen maar vies water om limonade van te maken. HELP!

Het avontuur start voor de kinderen met een expeditie naar de ingredi├źnten voor je limonade: water, vruchten, zand, stenen en houtskool. Dit laatste om vies water te zuiveren. Met een mand vol schatten komen ze aan op de werkvloer en start het bouwen van het leidingwerk.

Met buizen, kranen en koppelstukken wordt er een waterbaan gemaakt die het water stap voor stap zuivert. Door het stromen van het water ontstaat er ook een stroomkring waardoor geluiden, die je zelf kan opnemen en programmeren, worden afgespeeld. Er ontstaat een symfonie die specifiek voor jouw drank is. Uiteindelijk tappen, bottelen en een etiket ontwerpen zodat een eigen flesje limonade mee kan.

Voor elk kind iets te ontdekken

Er wordt gespeurd, gebouwd, geprogrammeerd, onderzocht, samengewerkt en geknutseld. De deelnemers maken door het zuiveren van water kennis met circulariteit en duurzaamheid, de omgeving in kaart brengen aan de hand van geluiden, basis technische kennis als geleidende middelen en programmeren, creativiteit binnen het te maken product en de uitingen hiervan. Maar zonder samenwerking en probleemoplossend vermogen ben je in deze activiteit nergens.

Soms vertaalt KITE eigen idee├źn door naar grootse activiteiten. Concepten die verwonderen of toepassingen waarvan je niet wist dat het ze laagdrempelig mogelijk waren. De Limonadefabriek is hier een mooi voorbeeld van. Op verschillende festivals en evenementen heeft de fabriek zijn kracht laten zien.

Into the Great Wide Open: De Bottelaars

ITGWO is een jaarlijks muziekfestival op Vlieland met een fantastisch kinderkunst programma waarbij circulariteit voorop staat. De Limonadefabriek (onder de eilandnaam De Bottelaars) sloot naadloos aan bij dit uitgangspunt. Drie dagen lang werden de jonge festivalbezoekers even fabrieksmedewerkers en bottelden ze 300 flesjes limonade met de smaak van het eiland.

Voedselbos Vlaardingen: Uitvindersland

In de natste week van de zomer organiseerden we samen met het Voedselbos Vlaardingen Uitvindersland. Deze magische groene plek gaf veel ruimte voor het ontdekken van planten en smaken.

VOPAK: HAVEN Uitvinderslab

Hoe leuk is het om een les te doen op een andere locatie dan in de klas? Samen met havenbedrijf VOPAK en Vlaardingen750 organiseerden we het HAVEN Uitvinderslab, waarbij ongeveer 300 leerlingen een rondleiding kregen over het haventerrein en zelf hun eigen leidingwerk aanlegde in de Limonadefabriek.

TU Delft: Science Day 2023

De Limonadefabriek was onderdeel van het programma van de familiedag van de TU Delft. Een dag vol laagdrempelig activiteiten tot 14 jaar om kinderen en jongeren te prikkelen voor techniek, technologie, wetenschap en onderzoek doen.

Ik wil ook de Limonadefabriek op mijn festival, school, buurtplein of camping.

Soortgelijke projecten

Eigen initiatief

MAKE

Ontwerpen en maken van een eigen productenlijn met professionele ontwerpers

Eigen initiatief

Kunst in de klas

Kunstopdrachten voor hedendaagse makers om kunst het klaslokaal in te brengen