Bij Mij Thuis

Het thema van de Kinderboekenweek was in 2023 Bij Mij Thuis. Waarbij thuis voor iedereen iets anders betekent en thuis in veel verschillende vormen bestaat. In het kader van dit thema realiseerden we een schoolbrede projectweek op IKC De Wielen in Papendrecht.

Klooiatelier op school

Een week lang namen we de school in Papendrecht over binnen het thema van de Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis. Elke klas kreeg meerdere workshops met verschillende werkvormen. Binnen de onderbouw waren dit losse activiteiten die allemaal met wonen te maken hadden, de middenbouw onderzocht nieuwe woonmogelijkheden voor de toekomst en de bovenbouw ontdekte vooral dat niet ieder huis een thuis hoeft te zijn en verwerkte familieverhalen in een pratend schilderij. 

Door een projectweek op een school te organiseren zetten we eigenlijk een Klooiatelier op. Ladingen aan technische en allerhande materialen komen de school binnen. Waarna een projectweek wordt afgesloten met een presentatiemoment. Door per klas een aantal workshops te geven leren we de leerlingen beter kennen en kunnen we beter verdiepen. Daarnaast zijn de projectweken van KITE ook ter inspiratie voor de leerkrachten en zien zij hoe je met, op het oog simpele materialen, de creatieve techniek-magie van KITE de klas in kan brengen. 

Een thuis in vele vormen

Wat hebben de leerlingen dan concreet gedaan? Laten we het proberen te beschrijven, maar je had er waarschijnlijk bij moeten zijn. 

Groep 1 en 2 projecteerden op de muren en plafonds ontwerpen voor een huis en ontwierpen robothuisdieren van klei die geluid maakten bij aanraking. Tot slot maakten ze een flat vol geheimen. Met speciale loepen met kleurfilters ontdekten ze geheimen achter de muren.

Groep 3 en 4 heeft drie lessen gewerkt aan een robothuisdier met een eigen omgeving. De leerlingen schetsten, bouwden en besteedden uren aan hun ontwerpen. Tijdens de eindpresentatie toonden de leerlingen hun werk en legden aan de juf uit hoe het nu kan dat zowel de plattegrond als het robotdier ineens geluid konden maken en praten!

Groep 5 en 6 heeft in drie lessen een heuse Tiny Village neergezet. Na het opstellen van de bouwtekeningen en plattegronden bouwden ze met veel gezaag, gezweet en gelach van karton Tiny Houses met zonnepanelen.

De oudste groepen werkten aan familieportretten. Bij wie of wat voel je je eigenlijk thuis? En hoe zou je dat verbeelden? Nadat de eerste potloodstrepen waren gezet en de verftubes open gingen, leerden de leerlingen hoe je een speaker soldeert in je schilderij. Zodra je voor het schilderij staat, hoor je het familieverhaal dat ze zelf hebben geschreven en ingesproken.

Soortgelijke projecten

IBS Ikra

Profeten

Inspiratie projectweek over kunst en technologie met een thema dichtbij de school

Het College Vos

Technische projectdagen

Drie projectdagen voor alle derde klassers van Het College Vos