Codekade

Een festival vol nieuwe media, kunst en digitale geletterdheid. Tijdens CODEkADE wordt er gemaakt, gebouwd en geprogrammeerd door leerlingen van groep 7 en 8. De leerlingen stappen uit de rol van gebruikers, maar gaan zelf aan de slag met het ontwerpen van de toekomst tijdens verschillende workshops en opdrachten onder begeleiding van de eigen leerkracht.

Een technologie festival in de klas

CODEkADE is een festival in de klas. Via het digibord en in de gangen van het schoolgebouw, onder begeleiding van de eigen leerkracht. Leerlingen maken op eigen en experimentele wijze kennis met de taal van de toekomst; programmeertaal, codetaal en computertaal. In het programma wordt gemaakt, gebouwd en geprogrammeerd.

Hedendaagse (media)kunst is het vertrekpunt. Kunstenaars nemen een kritische rol aan in het verbeelden van nieuwe ontwikkelingen en zij zijn goed in staat om op een aansprekende en beeldende manier de invloed van technologie en techniek op je leven te laten zien.

Via de website codekade.nl/ kunnen alle onderdelen geprint en gespeeld worden. Het hele programma wordt stap voor stap uitgelegd. De presentaties voor de leerkracht bevatten prikkelende vragen en sturing binnen het programma. Als leerkracht hoef je dus niet alle kennis in huis te hebben, je kan samen met je leerlingen op onderzoek uitgaan.

Het programma

tentoonstelling

Een reeks A3-posters (zie boven) worden opgehangen in de school. Leerlingen kunnen in duo’s met hun eigen telefoon, door het gebruik van Augmented Reality, een speurtocht volgen waarin ze kennis maken met mediawijze thema’s.

Twee korte films

Over sociale media en je online identiteit met prikkelende vragen.

Workshop Slecht Nieuws

Kruip in de huid van een nepnieuwsmaker.

Workshop BotsUp

Maak een game door middel van kunstmatige intelligentie

Workshop EscapeRoom

Strijd in twee teams tegen elkaar en los de kunstroof op!

DEN Award Nominatie

CodeKade ontving in 2023 een nominatie voor de DEN Award. De DEN Award is dé prijs voor het meest moedige digitale experiment om nieuw publiek te bereiken.

De jury over CodeKade

“Dit is een moedig initiatief omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende vormen waardoor kinderen worden uitgedaagd om anders te kijken naar kunst, techniek en media”.

Barry Marré van KADE40

“We zijn super blij met deze nominatie! Samen met KITE zetten we ons in om de Vlaardingse leerlingen laagdrempelig met techniek en mediakunst in aanraking te laten komen om ze zo de valkuilen én plezier van de digitale wereld te leren. Fijn dat dit landelijk wordt opgepikt! “

Soortgelijke projecten

TU Delft Science Centre

Science Day 2023

Inhoudelijke en productionele leiding van de familiedag van de technische universiteit

SOC

ArtTechTour

Festival waarbij leerlingen kennis maken met technologie en kunst in een unieke samengestelde tentoonstelling