Science Day 2023

In opdracht van het TU Delft Science Centre organiseerden we in 2023 de Science Day. Een jaarlijkse evenement voor families met kinderen en jongeren tot 14 jaar, om de universiteit laagdrempelig te ontdekken.

De gratis familiedag van de TU Delft

Het doel van de jaarlijkse Science Day van de TU Delft is om kinderen en jongeren tot 14 jaar te prikkelen en te interesseren voor techniek, technologie, wetenschap en onderzoek doen. De dag bestaat uit demonstraties, rondleidingen, shows en workshops vanuit de universiteit, het bedrijfsleven en partners. De Science Day is daarnaast ook bedoeld om jongeren te inspireren om na de middelbare school een technische opleiding te kiezen. Het is een laagdrempelige kennismaking met de universiteit.

Een dag vol verwondering, creatieve techniek en enthousiasme

Door uitval in het programmateam van het TU Delft Science Centre was de organisatie van de editie van 2023 vooruitgeschoven. Tien weken voor het evenement doken we in de uitdaging  om de faculteiten van de universiteit te leren kennen, een afwisselend programma samen te stellen dat focust op verwondering en vernieuwing en alle productionele randvoorwaarden voor de organisatie van een evenement op de universiteit op te pakken. 

We stelden, samen met het programmateam van het Science Centre, een programma samen dat een bijzonder kijkje gaf in de innovaties van de universiteit. Workshops in microscopie, AI en robotica. Buitenwereldse activiteiten met mars rovers, maan-nederzettingen en raketten. Tot groene innovatie, zelfdenkende gebouwen en slimme vragen tijdens volle kindercolleges. Ook betrokken we studenten van het MBO van de evenementen opleiding van het Zadkine voor ondersteuning bij de opbouw en het succesvol verlopen van de dag.

Een volledig educatief projectteam

Een project door KITE uit te laten voeren betekent een heel projectteam in huis halen. Voor de organisatie van Science Day was de TU Delft eigenlijk op zoek naar een freelance projectleider, die het project kon begeleiden naar realisatie. Door met KITE samen te werken haalden ze naast de inhoudelijke kennis en financiële sturing van een projectleider ook een productiemedewerker, een educator, een vormgever en een communicatiemedewerker in huis. Een sterk projectteam aangevuld met betrokken vakdocenten.


Voor de realisatie van het evenement waren al deze functies ook hard nodig. De productiemedewerker van KITE was een dag in de week aanwezig op de universiteit om het project in goede banen te leiden en de organisatie echt te leren kennen. De educator ging met de studenten- en Dreamteams om tafel om hun onderzoek te vertalen naar passende activiteiten voor kinderen. Qua communicatie en vormgeving boden we ondersteuning in de vorm van het schrijven van persberichten, vormgeven van bewegwijzering en aankleding van de locatie.

Soortgelijke projecten

SOC

ArtTechTour

Festival waarbij leerlingen kennis maken met technologie en kunst in een unieke samengestelde tentoonstelling

KADE40

Codekade

Een laagdrempelig technologie festival in de klas over digitale geletterdheid, kunst en creativiteit