ArtTechTour
De ArtTechTour is hét festival om het onderwijs te inspireren op het snijvlak van kunst en technologie. Leerlingen en docenten van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs maken tijdens het festival kennis met de wisselwerking tussen kunst en technologie.
Een project in beweging
Binnen de ArtTechTour zoeken we, samen met SOC, het experiment tussen technologie, kunstenaars, makers en leerlingen van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het MBO.
Het project biedt een kennismaking met het spannende werkveld van kunst en technologie door middel van een multidisciplinair programma waarbij het gaat om verwondering, verbeelding en creativiteit. Leerlingen ontwikkelen binnen het project creatieve en kritische vaardigheden om te leren omgaan met de veranderende wereld.
Daarnaast beweegt het project, zoals technologie ook doet, met de tijd mee. Er worden nieuwe toepassingen en samenwerkingen gezocht om zichzelf te blijven vernieuwen en aansluiting te houden bij de vraag van het onderwijs.
Technolabs in het Energiehuis
Speciaal voor de ArtTechTour worden er in het Energiehuis in Dordrecht verschillende Technolabs ingericht. In deze Technolabs wordt je omringt door verschillende kunstwerken die verrijkt zijn met nieuwe technologie of er op reflecteren. De thema’s van de Technolabs zijn gekoppeld aan verschillende aspecten van het dagelijks leven van leerlingen.
In de Technolabs ervaar je de principes van technologie heel dichtbij. Ze laten zien dat technologie overal om ons heen is, in elk aspect van ons leven doordrongen. Door geen mooie vormgegeven kastjes tentoon te stellen, maar juist de kabels en computers zichtbaar te maken laten we de maakbaarheid zien en ervaar je hoe jij hier invloed op kan uitoefenen. Technologie is iets menselijks.
ArtTechTour 2021 was een succes. De leerlingen waardeerden het met een 6,5 gemiddeld en dat is hoog voor een kunstproject waar ze verplicht aan moeten deelnemen. Dank voor de uitstekende organisatie. We komen volgende jaar graag weer.
Het project sluit mooi aan bij de verdieping die we zoeken in de bovenbouw van HAVO/VWO.
De kunstenaars
Voor de inhoud van het project wordt er samengewerkt met lokale en landelijk bekende kunstenaars. Er wordt gezocht naar een duidelijke mix tussen jong talent en gevestigde makers met ook oudere werken. Zo laten we zien dat technologie niet iets nieuws is. De reflectie door kunstenaars is iets van alle tijden. En is misschien ook wel de rol die de kunstenaar in de samenleving heeft of zou moeten hebben.
Editie 2024
Maarten Zwarts, Alexander van Bakel, Mark Ijzerman, Jan Zuiderveld, SETUP, Ermi van Oers, Ellis Holman en Theo Rekelhof
Editie 2023
Jonas Vorwerk, Noortje Stortelder, Nico Parlevliet, Ilya Flipsen, SETUP, Aafke Bennema, Ana Neves en Robin Baumgarten.
editie 2022
The Fabricant, Krista Kim, Jelle Korevaar, Suzette Bousema, STRP Spacemakers met Sunjoo Lee en Ko de Beer, Gijs Gieskes en Noortje Stortelder.
Editie 2021
JODI, Jeanine Verloop, Casper de Jong, André Badjebeir, Nico Parlevliet, Carlijn Kingma, LexLab, Arne Hendriks en Elise ‘t Hart.
De rondleiders
De leerlingen worden door de Technolabs meegenomen door verschillende rondleiders. De rondleiders houden de tour dicht bij hen zelf en nemen de leerlingen mee vanuit hun eigen visie als muzikant, theatermaker, danser of kunstdocent. Elke tour is hierdoor anders. Na de rondleiding vindt er een verwerking plaats van alles wat je gezien, gehoord of ervaren hebt.
Zo kan een dichter je meenemen door middel van taal en uiteindelijk samen een tekst schrijven dat kunstmatige intelligentie uitdaagt of een textielkunstenaar kan je de verbindingen tussen mens en techniek laten ervaren waarna dit visueel wordt gemaakt in een interactief weefgetouw.
Deze manier van werken maakt de ArtTechTour uniek in zijn soort en laat zien dat technologie vanuit alle hoeken te benaderen is.
Soortgelijke projecten
TU Delft Science Centre
Science Day 2023
Inhoudelijke en productionele leiding van de familiedag van de technische universiteit