Blieb Blieb

Kinderen groeien vandaag de dag op in een wereld waarin een computer veel meer kan zijn dan een scherm met toetsenbord. Computers zijn overal, in allerlei soorten en maten; zelfs als tandenborstel en knuffelbeer. De buitenkant zien we elke dag, maar hoe ziet de binnenkant eruit?

Digitale cultuur voor kleuters

Kleuters leren in Bliep Bliep spelenderwijs over de computers om hen heen. Wat is een computer, hoe werkt een computer en hoe praten computers met ons en met elkaar? Leerlingen vanaf 4 jaar krijgen in dit onderwijsprogramma inzicht in de binnenwereld van de computer door te verbeelden, te experimenteren én door zelf te gaan maken.

Bliep Bliep speelt in op het thema digitale cultuur. Tijdens het onderwijsprogramma maken de leerlingen kennis met toekomstgerichte vaardigheden als creatief denken en mediawijsheid. Bliep Bliep is een eerste kennismaking met het begrijpen van een computer.

Testen, testen, testen

De vraag voor de ontwikkeling Blieb Blieb kwam van het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Samen met de afdeling educatie ontwikkelden we een laagdrempelig concept en ontwierpen we een bijpassende installatie.

We zijn groot voorstander van proberen, testen en experimenteren. Precies zoals de kinderen in onze projecten ook doen. Het onderwijsprogramma is daarom in verschillende vormen getest met zeven kleuterklassen. Elke keer werd de inhoud en de opdrachten iets aangescherpt. Hierdoor is een sterk onderwijsprogramma ontstaan met een mooie afwisselende mix van kleine opdrachten waarbij de kleuters steeds verder de computer indoken.

Na de ontwikkeling is het onderwijsprogramma een schooljaar lang uitgevoerd door de museumdocenten van het museum. Uiteindelijk is Blieb Blieb ook doorontwikkeld als een les voor in de klas als onderdeel van het W&T-programma van scholengroep Nestas.

Soortgelijke projecten

FIX Maakonderwijs

Soft Robots

Ontwikkeling van een lessenserie voor PO (groep 7/8) over het maakbare lichaam

Ketter&Co

Zeeuwse Wind

Ontwikkeling van een lessenserie voor groep 5/6 over een bijzondere machine: de molen

Vlaardingen 750

Vlaardingen 750 jaar stadsrechten

Ontwikkeling van drie lesbrieven over het 750-jarig bestaan van de stad Vlaardingen voor het PO en VO

Kunsthal

Kunstbuzz: Calder Now

Ontwikkeling van een lesbrief voor de onderbouw van het VO