Kunstbuzz: Calder Now

In het kader van de tentoonstelling Calder Now ontwikkelden we in opdracht van de Kunsthal Rotterdam de online Kunstbuzz. Een interactieve les voor in de klas onder begeleiding van de eigen docent.

Illustraties uit de tentoonstelling door Jelle F Post

Interactieve les over Alexander Calder

De Amerikaanse Alexander Calder (1898-1976) is een van de grootste vernieuwers uit de moderne kunst en een pionier van de kinetische kunst. In de tentoonstelling in de Kunsthal  in 2021 reageerden hedendaagse kunstenaars op het werk van Calder.

De gratis interactieve les Kunstbuzz was gericht op de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Voor het lespakket ontwikkelden we de Calder Now Challenge. De leerlingen werden uitgedaagd om zelf te experimenteren met de thema’s die een belangrijke rol spelen in het werk van Alexander Calder. Zoals beweging, licht en reflectie, geluid, activatie, de zintuigen en het gebruik van eenvoudige materialen.

De scholen ontvingen een kit met materialen, een lesbrief en een serie aan uitlegvideo’s voor de techniek. Deze video’s maakten de kit toegankelijker voor de docent om met de materialen aan de slag te gaan.

Gemotoriseerde bewegingsmachine

Met de aanwezige materialen uit de kit bouwden de leerlingen in kleine groepjes een bewegingsmachine met een motor.

De eerste stap was het bedenken hoe de bewegingsmachine eruit moest komen te zien, hoe nuttig of nutteloos de machine moest zijn en welke onderdelen er gaan bewegen.

Vervolgens kregen ze een uitdagingskaart met een werk van een hedendaagse kunstenaar uit de tentoonstelling. Deze uitdaging moest verwerkt worden in de machine. Dit waren uitdagingen als het verwerken van licht en reflectie in de machine, zorgen dat er twee zintuigen aangesproken werden of het verwerken van luchtstromen.

Soortgelijke projecten

Het Nieuwe Instituut

Blieb Blieb

Ontwikkeling van onderwijsprogramma voor groep 1 t/m 3 over digitale cultuur

FIX Maakonderwijs

Soft Robots

Ontwikkeling van een lessenserie voor PO (groep 7-8) over het maakbare lichaam

Vlaardingen 750

Vlaardingen 750 jaar stadsrechten

Ontwikkeling van drie lesbrieven over het 750-jarig bestaan van de stad Vlaardingen voor het PO en VO